Leveringsalder på kattunger er 12 uker

Mange leverer sine kattunger til nye hjem i god tro, så fort de er åtte uker gamle. Dette var vanlig praksis tidligere, men nå vet vi hvor viktig det er at kattungen får være hos sin mor og sine søsken til den er 12 uker gammel. Når du skal skaffe deg katt, eller dersom du har fått kattunger på katten din, vær sikker på at du gir kattungen den best mulige starten på livet.

At kattungen spiser selv, betyr ikke at den er klar for å reise. Å gå fra å die, til å spise selv, er ikke gjort over natten. Det er en prosess. Immunforsvaret den har fått fra morsmelken vil etterhvert avta, og kattungen må bygge opp sitt eget. Å flytte akkurat i denne perioden er svært lite gunstig, da stress har en uheldig virkning på immunforsvaret. Et nytt hjem også vil utsette kattungen for nye bakterier. Kattungen vil derfor være svært mottakelig for infeksjoner og diaré. Katter som aldri fikk bli helt ferdig med prossessen, hvor den går fra å die og til å spise selv, kan også få et usundt suttebehov senere i livet, hvor den vil sutte på tepper, puter, eller på eieren sin.

I ukene mellom åtte og tolv uker, er den sosiale læringskurven på topp. I samspill med mor og søsken, utvikler kattungen språket sitt. Den sender ut signaler, og ser hva slags reaksjon den får fra de andre. Likeledes lærer den seg hvordan den bør reagere på andres signaler. Leken med søsknene er viktig. Det er også samhandlingen med mor, selvom det for oss kan se ut som om mor ikke vil ha noe mer med kattungene å gjøre. Dette er en naturlig del av avvennningen, og noe kattungen må lære seg å takle, dersom den skal kunne bli en trygg og god katt senere i livet.

Kattunger som går glipp av denne sosialiseringen som skjer kontunierlig, opp til kattungen er minst 12 uker, kan få problemer når den blir voksen. Disse problemene vil ofte være i form av manglende språk. De vet rett og slett ikke hvordan de skal kommunisere med andre katter. I et hushold med flere katter, vil dette skape problemer hjemme. I situasjoner hvor katten er enekatt, vil eieren kanskje ikke se disse problemene, da de først oppstår når katten er ute alene, og møter de andre kattene i nabolaget. Å mangle evnen til å kommunisere med andre katter, kan føre til usikkerhet, agresjon, og slosskamper.

I tredje levemåned skal kattungene utforske verden, sammen med sine søsken og sin mor. De skal opparbeide seg en grunnleggede trygghet. Kattunger som ikke får lov til dette, kan senere i livet bli svært utrygge katter. Dette kan gi seg utslag i ulike atferdsproblemer, slik som agresjon, frykt, og toalettproblemer (at den gjør utenfor kassen, i senger, på klær osv). Ofte forstår ikke vi mennesker hvorfor slike atferdsproblemer oppstår, men de kan altså ofte spores tilbake til en for tidlig atskillelse fra mor og søsken.

I Sverige og Danmark er det allerede forbudt ved lov å gi bort eller selge kattunger som er under 12 uker. I Norge venter vi fortsatt på en slik regel, men Mattilsynet anbefaler sterkt å la kattungene være sammen med mor og søsken til de er tolv uker gamle. I noen tilfeller kan kattungene trenge mer enn tolv uker sammen med mor og søsken, før de er klare for verden uten dem.

Man ser ofte annonser om kattunger som gies bort ved 7-8 ukers alder. Man vil gjerne si i fra om at dette ikke er det beste for kattungen, men vet ikke helt hvordan man skal ordlegge seg. En idé kan være å skrive en vennlig mail/sms hvor man kort forteller at anbefalt leveringsalder er tolv uker, og henviser til denne siden for mer informasjon om hvorfor det er slik.

 

Kilder: Katten - Aferd og Velferd, skrevet av Bjarne O. Braastad,

Breedlist.com, og Kattens SOS 

Kommentarer

kommentarer

4 kommentarer

 1. Dette er kjempeviktig å tenke på, men praksisen med å gi bort kattunger når de er 8 uker gamle er der fremdeles i høyeste grad!

  Vi fikk vår huskatt Svartfot før han var 8 uker, og vi har sett på ham at han har vært mye mer utrygg enn kattunger fra kull jeg har hatt på abyssinerne mine! Jeg har med egne øyne sett at kattunger ennå har mye å lære av sin kattemamma når de er 8 uker. Kattunger skal sosialiseres til å bli katter, de skal læres opp til å jakte, de skal læres opp til å bli vant til mennesker og ikke minst de skal læres opp til å bli selvstendige!

  Hvis jeg skal være ærlig tror jeg at en huskattunge er mere røffere enn en rasekattunge, men det er for tidlig å gi bort en kattunge før de er fylt 12 uker, og som som Bjarne O. Braastad skriver er læringskurven for en kattunge frem til 12 uker bratt, og mye av utviklingen hos kattungen ligger i disse ukene. Desto enda mer viktigere blir det å vente til kattungen blir 12 uker.

  Dessverre er det mange huskatteiere med kattunger som blir provoserte når de hører vår iver etter at de skal vente til kattungene er 12 uker gamle. Noe annet som irriterer meg er når huskatteiere truer i annonser om at kattunger blir avlivet hvis de ikke får gitt dem bort når de er 8 uker! Jeg har sett et par slike annonser i avisen her i Trøndelag!

  Ønsker deg en kjempefin onsdag! :)

  Purr, purr og klem fra Toril og kattene

 2. Flott innlegg – og et ekstremt viktig innlegg! Det er altfor mange som gir bort kattunger for tidlig, jeg hadde en katt for mange år siden som vi fikk da de sa han var 8 uker – men det er mer trolig at han var bare 6 uker – og han var mye syk, vi mistet han av hjertesvikt da han var 5 år gammel. Ikke sikkert det var årsaken, men.. osv. Da min fars katt fikk unger fikk de være med moren til de var tre måneder, hun fikk beholde en selv, og den av ungene vi har fikk være med mor til hun var nesten fire måneder – og jeg kan garantere de kattene ble rolige, friske og trygge. Det er så uendelig mye de skal lære fra de er 8 uker til de er 12 uker.. :) Tusen takk igjen!!:)

 3. solfrid

  utrolig bra innlegg. Og ja, kattene bør være 12 uker før de gies bort, iallefall! man merker nå at det er sommer og at folk stresser med å bli kvitt kattene før de skal på ferie. det blir bare for dumt. Har selv to katter her som er helt fantastiske. mye av grunnen ligger i at dem fikk være lenge sammen med moren og søsknene.
  Folk truer med avliving, sjekker ikke ut hvordan type folk som overtar kattene osv osv. En katt er i folk øyne lite verdt. For min del blir de regnet som en del av familien, og ikke bare et dyr som trenger mat og vann.
  har man ikke tid til å la kattene være hos mor til de er 12 uker, bør man iallefall kastrere/sterilisere. helst bør man ikke ha katt.
  Mine to hannkatter er kastrert, for jeg vil ikke at dem skal være årsak til at kattunger kommer til verden og ikke får et verdig liv. de er id merket. mange mener det er tull, men jeg vil jo at jeg skal bli kontaktet om den har tatt seg en langtur og noen finner den eller om det skulle skje at noen kjørte på den. vaksinerer dem også mot kattepest. folk syns jeg bruker mye unødvendig penger på kattene, men er man glad i dem,så legger man ned litt penger og tid.

 4. Reidar Horrisland

  Hvorfor ta sjansen på å gi de bort ved 8 uker? Har man hatt ungene i 8 uker kan man klare 4 uker til. Da er man nemlig sikker på at ungene har fått det de skal ha av sin mor. Hvis moren imidlertid avviser ungene tidligere enn 12 uker, da må jo det taes hensyn til. Men det er vel heller unntaket enn regelen. Det viktigste er at ungene får den oppveksten som er optimal for dem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>