Savnet eller funnet katt?

Savnet katt

Katter går til vanlig fritt over alt, derfor er det umulig for folk å vite at akkurat din katt er kommet bort hjemmefra. Derfor er det viktig at du varsler om dette.

Snakk med naboer, og gå runder i nabolaget, gjerne om kvelden når det er mindre lyder ute. Hvis katten pleier å reagere på matlyder (for eksempel at du kakker en gaffel på matskålen eller rister med tørrforet i matskåla), kan det være lurt å ha dette med seg og lage disse lydene, ettersom katter har veldig god hørsel. Titt rundt i kjellerboder og garasjer, og hør etter mjauing. Katten kan ha blitt innestengt.

Andre ting du kan gjøre:

 • Heng opp plakater i nabolaget med bilde og beskrivelse av katten. Skriv også når katten forsvant og hvor den forsvant fra.
 • Spør naboene. Kanskje katten har gått inn i en garasje eller kjeller og blitt stengt inne?
 • Sett inn annonse i lokalavisa. Følg også med på funnet-annonsene.
 • Gå inn på www.Dyrebar.no og registrer katten som savnet. Hver annonse får laget en tilhørende plakat, som man lett kan skrive ut og henge opp, med bilde og avrivingslapper.
 • Kontakt veterinærklinikker og spør om de har fått inn skadede eller påkjørte katter. Dette er spesielt viktig hvis katten ikke er ID – merket.
 • Legg lapper i postkassene i nabolaget.
 • Ta kontakt med Dyrebeskyttelsen eller lignende organisasjoner der du bor. Vær obs på at disse er frivillige organisasjoner med  varierende åpningstider. De kan hjelpe deg, ved å dele savnet-annonsen  din på hjemmeside og facebook.
 • Du kan med fordel ringe inn annonse til lokalavisen. Mange steder er dette gratis.
 • Dersom katten din ikke er merket, kan det være en idé å  kontakte lokale veterinærklinikker. Hvis de får inn en umerket hardt  skadet katt er det vanskelig for dem å finne eieren. Du kan for eksempel  sende dem en lenke til savnet-annonsen din på e-post.
 • Det beste er å være føre var og sørge for at pus er  ID-merket og kastrert, før den slipper ut. Da er sjansen for at du får den hjem  igjen mye større (es mer om id-merking her)

 

Ikke gi opp!

Det kan ta lang tid fra katten din blir borte og til noen finner og tar ansvaret for den. Mange katter går i månedsvis og blir matet litt her og der, før noen tar dem inn.

Ikke alle er like flinke til å beskrive alder og kjønn på kattene de finner. En kastrert hannkatt kan oppfattes som en hunnkatt. En liten hunnkatt kan oppfattes som en kattunge. Mørkebrun kan oppfattes som svart osv. Tenk på dette når du leser funnet-annonser. Det er også bedre å ringe på en annonse for mye enn en for lite.

Vanlige årsaker til at katten blir borte

 • Katten var for ung da den ble sluppet ut på egen hånd. Kattunger har ikke utviklet tilstrekkelig orienteringsevne til å kunne finne hjem hvis den går et stykke fra huset.
 • Katten var ukjent i området da den ble sluppet ut.  En voksen katt som blir flyttet til et nytt sted, trenger tid til å orientere seg. Flytter den sammen med familien, vil den vanligvis holde seg nær huset og utforske omgivelsene gradvis. Men blir den skremt av noe og springer for langt, vil den ikke klare å finne tilbake.
 • Katten var i feriehjem eller omplassert og har blitt sluppet ut for tidlig. En katt som omplasseres føler ikke tilknytning til de nye eierne før det har gått en tid. Den vil derfor gå sin vei hvis den blir sluppet ut alene. Ofte forsøker den å finne sitt tidligere hjem, men lykkes sjelden.
 • Katten ble sluppet ut ukastrert. Katter som ikke er kastrert, følger kjønnsdriften og kan gå veldig langt for å finne en partner. Ofte er det ukastrerte hanner på rundt 1 år som blir savnet. Men også hunkatter vil gå langt for å finne en passende hann. De finner som oftest ikke hjem igjen.
 • Katten ble overlatt til seg selv da eieren reiste bort. Mange mennesker tror at katten kan klare seg på egen hånd en ukes tid – i hvert fall hvis naboen setter ut mat til den. Men veldig ofte er katten forsvunnet når eieren kommer tilbake fra ferie. Man undervurderer nok kattens tilknytning til menneskene den bor sammen med. Katten kan ikke vite at eierne kommer tilbake. Kanskje forsøkte den å lete etter dem da den gikk sin vei.
 • Katten følte seg fordrevet fra hjemmet sitt. Flytter det inn en ny katt, en hund eller et nytt menneske, kan katten føle seg skremt eller uønsket. I slike situasjoner er det viktig å gi katten mye oppmerksomhet og kjærlighet, slik at den kjenner at den har samme plass som før i familien.
 • Innekatt hoppet ut av vindu eller fra veranda. Katter som aldri har vært ute, er nesten sjanseløse når de faller/hopper ned fra verandaen. Trafikk og andre ukjente inntrykk, vil gjøre katten vettskremt. Den vil gjemme seg eller kanskje springer den i panikk. Ofte har den skader etter fallet. Derfor er det veldig viktig å sikre utganger og vinduer.

 

Funnet katt

En katt som vandrer gatelangs er ikke nødvendigvis hjemløs eller gått seg vill, men det er viktig å følge med dersom du ser tegn til at katten blir tynnere, pelsen blir matt og den generelle helsetilstanden ser ut til å forverres.

Dersom du har funnet en katt som du tror er bortkommen, ta den med deg i sikkerhet, uten å utsette deg selv for fare. Ikke jag den, det tar bare noen sekunder for en katt å bli påkjørt av en bil. Se etter telefonnummer/navn på halsbånd eller øremerking, og ta en telefonsamtale eller to, så kan du bli vitne til en lykkelig gjenforening!

Hvis katten er øremerket, kan det være forskjellige måter å finne eier på. Om katten bare har ett eller to tegn på øret (f eks M, ID eller 10), betyr dette at katten er chip-merket.  (NB: Ikke alle dyrleger merker øret etter injisering av chip-merke.)

Hvis merket består av flere tegn, og begynner på en bokstav, kan du finne eieren på nettsiden katteid.no. Hvis merket bare består av tall, kan du finne eieren ved å taste inn tallene på nettsiden til  Dyreidentitet.

Et øremerke kan ofte være vanskelig å tyde. Lys gjerne baksiden av øret med lommelykt for å se skriften tydeligere. Om  den har et lengre nummer i øret som er utydelig, kan man ta litt matolje og smøre en dråpe forsiktig over nummeret. Da kan det bli lettere å se.

Finner du ingen form for ID-merking på katten er det fortsatt mulig å få en lykkelig slutt:

 • Heng opp plakater i distriktet (på butikker, kjøpesenter, stolper, osv.), og legg gjerne plakater også i postkasser. Når du tror du har hengt opp plakater i stor nok omkrets, ta noen kilometer til! Katter kan bevege seg lenger og raskere enn du tror! Beskriv katten så godt som mulig, og plakater med bilder og farger tiltrekker seg langt større oppmerksomhet enn de uten.
 • Følg også med for å se om andre har hengt opp savnet-plakater for katten du har funnet.
 • Sett inn annonse i lokalavisen.
 • Sett inn annonser på internett, mange tilbyr gratis annonseplass. Se www.nettkatten.no, www.dyrenett.no, www.savnet.no, www.dyrebar.no, etc.
 • Sjekk med den lokale Dyrebeskyttelsen og lokale veterinærer om de har fått inn en savnetmelding på katten du har funnet.
 • Bruker du facebook, finnes det grupper og sider der du kan legge ut bilder av katten.   www.dyrebar.no har også en facebookside.
 • Ta kontakt med politiet og spør om de har fått inn noen meldinger om dyr som er savnet.

Ikke gi opp etter få dager, mange katter er gjenforent med hell etter lang tid!

Du kan også ta kontakt med en av disse organisasjonene for hjelp. Mange av disse får også inn meldinger om katter som er savnet, så det kan jo hende at katten kan komme tilbake til sin eier på den måten. De kan også dele bilde og tekst av katten på hjemmeside eller facebook, og på det viset nå ut til et større publikum.

Til syvende og sist: En bortkommen, redd katt er avhengig av deg! Gjør for denne katten det du ville ønske at andre skulle gjort hvis det var din katt!

Takk til Monica for denne artikkelen

Kommentarer

kommentarer